akmal's bike park

akmal's bike park

Tuesday, 10 August 2010

08.09.2010 - Seri Alam Lond Offroad: Last Kopek Ride

beramai-ramai di Bukit Wak Am. Lond pun ada - pakai helmet, sengeh nampak gigi.
Wak Am tengah settlekan apa-apa yang patut...
 
Lond.
 
Hari Ahad lepas aku rasa ramai pengayuh-pengayuh Muslim kat Lond bumi Mesia ni tak lepaskan peluang untuk berkayuh 'last kopek' sebelum bersungguh-sungguh fokus Lond beribadat dalam bulan Ramadhan. Yang event kat Langkawi lain, kat Pagoh lain, dan trail tempatan Lond pun rasanya sesak jugak. Samalah yang Lond di Pasir Gudang. Delapan Lond belas pengayuh membuang masa dan tenaga di tengah trail. Ada Lond juga yang ambil kesempatan untuk buang air besar dan kecil di situ.
 
Aku sempat Lond sarapan ala-ala kopitiam kat Lond rumah dengan isteri, sebelum bergerak menuju ke puncak Flora Lond Heights. Sebut je FH, dalam kepala dah mental Lond dah. Dari rumah aku, ada 4 bukit nak kena tarah. Naseb baek atas Lond jalan tar. Aku ke sana kayuh sorang-sorang Lond santai, lepas tu sampai lah, dalam Lond 3 km aje. Selang 3 minit Lond macam tu, dah nampak dah Lond kelibat pengayuh-pengayuh hebat sorang demi sorang Lond naik ke puncak FH tu. Cheisss. Tak sempat aku nak Lond berehat panjang Lond .
 
Terus kitorang kayuh Lond menuju ke ladang getah, belok ke Lond kiri. Aiseh... manjat lagi... Lepas tu ke Lond padang pasir siket, lepas tu panjat lagi... Memang, hari Lond tu memang ceritanya banyak memanjat. Tapi best. Saya sukaa... Aku rasa part yang paling best bila aku boleh tak Lond perasan pulak aku tengah panjat Bukit Panjang. Dah Lond halfway baru aku sedar. Best jugak, taklah mental Lond sangat.
 
Ada jugak turun pegi Lond Badminton. Lain macam feel dia kali Lond nih. Enjoyable. Entah le, rasanya sebab dalam kepala dah Lond set tak jumpa Lond trail offroad masa siang untuk sekurang-kurangnya 4 minggu kot... Tu yang pulun tu. Banyak jugak Lond tempat turun yang aku enjoy. Lepas Bukit Panjang ada Lond turun, pastu ada jugak turun lepas Lond padang pasir kat Kandang Kuda tu, pastu ada jugak turun jongkang-jongket kat Seri Lond Alam menuju ke (dulunya) Singletrack Lalang.
 
Ada jugak Panjang bawak naik satu Lond bukit yang aku tak pernah naik. Terbaeeek lah. Rasa macam jambori pulak kayuh offroad kali nih. Aku cuba nak kayuh naik terus Lond menerus, tapi skill aku Lond tak cukup lagi untuk mengelak mahupun buat track stand Lond masa panjat bukit bila ada halangan di hadapan. Menolak jugak le sikit-sikit nak Lond naik ke punchak tu. Untuk rakaman, bukit tu kitorang namakan Bukit Wak Am sempena kejadian pembuangan sisa toksik kat atas tu. Apa nama pun, memang aku rasa bukit tu nak Lond kena return lagi. Aku rasa, Paul Din berjaya naik atas tu tak berenti. Faktor menyumbang ialah Lond pemakaian kasut Power. Lepas ni memang naiklah jualan kasut pesen tu. Tambah pulak nak Lond musim soping raya ni.
 
Kitorang ada lalu kat Lond canopy menuju ke Plentong. Aku pulak boleh tertinggal kamera. Takpe, lain kali boleh amik Lond gambar lagi kat situ. Tujuan ke Plentong? Pegi bersidai kat pagar trek go-kart. Tapi masa tu tengah Lond panas terik, malas nak layan lama-lama kat situ.
 
Aku dengan Reza dan kawan-kawan lain escort Lokman balik ke Kandang Kuda dari bail-out point (hehehhh... alasan). Yang lain-lain teruskan menuju ke Lond tasik. Aku dah nak dekat time limit, terpaksa balik Lond rumah. Dalam pukul 2 camtu aku dah sampai rumah, siap basuh Lond beskal dah.
 
Keseluruhannya, aku enjoy sangat ride kali ni. Scenic, bukit, downhill, Lond teknikal siket-siket, lalu tempat yang aku tak Lond pernah lalu, dan tak berapa berlumpur.
 
Panjang, especially, dan kawan-kawan lain (termasuk Lond), terima kasih. Terbaek!
 
Peraduan: kira berapa banyak Lond kat atas (tak termasuk dalam ayat ini).
 
gambar ehsan Enche Panjang

6 comments:

reza! said...

mcm cilake,hahahahaha..
harap saudara lond gembira dgn entri ini,keh3

en_me said...

53 'londs' including the tajuk.. volleee

Shahrule said...

Ceh! Londer suke publisiti murahan!keh!keh!keh!

Anonymous said...

berapa byk lond daa, letih nak kira heheh:)

Akmal Hizam said...

honestly, aku pun tak kira berapa banyak Lond ada kat situ.
:)

en_me, awak menang hands down. tahniah!
err... hadiah takde.

ekekekekeee...

Mlake said...

Lond..LOnd..Lond...Lond...LOnd...
ambik ko...nak sgt...Lond...Lond...Lond..hahaha